Ze zijn schattig, intelligent en erg aanhankelijk. Ratten zijn geschikte huisdieren voor iedereen die graag bij hun dieren is. Als je alleen op zoek bent naar een knaagdier om naar te kijken, zul je niet blij zijn met deze schattige viervoeters. Het houden van ratten, de tamme verwanten van bruine ratten, is arbeidsintensief en tijdrovend. Maar dan worden de dwergen echte vrienden.
Afwisseling in het knaagdierhuis
Allereerst is de juiste huisvesting belangrijk. Een kleine kooi zonder variatie is totaal ongeschikt voor het houden van ratten. Deze knaagdieren zijn zeer sociale dieren en mogen nooit alleen leven. Ten minste twee, beter zelfs drie tot zes ratten als groep zijn ideaal – maar ze hebben veel ruimte nodig. Het knaagdierverblijf moet een vloeroppervlak hebben van minimaal 80 cm x 80 cm en zich uitstrekken over meerdere verdiepingen.
De intelligente kleine dieren hebben liever een grote avonturenspeeltuin, want niets is erger voor hen dan verveling. Daarom zijn er geen grenzen aan de verbeelding als het gaat om de inrichting van de woonkamer. Wortels, buizen en huizen dienen als toevluchtsoorden en schuilplaatsen. Daarnaast mogen klimtoestellen niet ontbreken. Een bak zand om te graven, papiersnippers, stro en hooi bieden nog meer werkgelegenheid.
Het beddengoed bestaat uit houtkrullen. Omdat ratten het graag schoon hebben en hun urine erg stinkt, moet de kooi twee keer per week grondig worden schoongemaakt – de toilethoek moet dagelijks worden geleegd. Bij het kiezen van de juiste locatie voor het huis van de dieren moet er rekening mee worden gehouden dat ratten geen tocht, extreme kou of direct zonlicht verdragen. Als je ’s nachts als tweebenige vriend van je nachtrust wilt genieten, moet je je dierenvrienden niet in je eigen slaapkamer zetten – want ze houden ervan om ’s avonds na de wedstrijd wild te spelen.
Juiste houding = gelukkige rat
Zelfs het mooiste rattenhuis vervangt niet de dagelijkse vrije uitloop die de knaagdieren nodig hebben om voldoende bezig te zijn. De kamer moet echter ratproof worden gemaakt: de dieren knabbelen graag aan kabels, meubels en planten, wat niet alleen schade aanricht in het appartement maar ook giftig is.
Hoe meer je met de dieren omgaat, hoe meer vertrouwen ze hebben. Vooral voor kinderen worden huisdierenratten snel goede vrienden met hun kenmerkende sociale gedrag. Ze zijn veel nieuwsgieriger en mensgerichter dan bijvoorbeeld cavia’s of hamsters. Ratten vinden het heerlijk om op de schouder gedragen te worden en het gebied vanaf daar te observeren. Door de knaagdieren in groepen te houden, zijn ze iets minder aanhankelijk, maar ze zijn nog steeds knuffelig en hebben liefde nodig.
Ratten zijn meestal alleseters, maar eten voornamelijk vegetarisch voedsel. De basis is knaagdiervoer bestaande uit granen, noten en vlokken, waaraan belangrijke mineralen en sporenelementen zijn toegevoegd. Bijna elk droogvoer voor knaagdieren is geschikt, van dwergkonijnen tot cavia’s. Het zou ook mogelijk zijn om verschillende te kopen en te mengen.
Er zijn tal van voermengsels die zeer geschikt zijn voor de dieren. Als u er zeker van wilt zijn dat het voer precies is afgestemd op de behoefte van de dieren, kunt u ook speciaal rattenvoer gebruiken. Uiteraard moeten de dieren altijd toegang hebben tot vers drinkwater. Ook staan er elke dag verse groenten en fruit op het menu. Ratten houden van tomaten, appels, peren, bananen, komkommers, verse paardenbloemen en sla. Citrusvruchten, verwelkte groenten en kool zijn taboe. Eiwitten maken ook deel uit van het uitgebalanceerde dieet van de dieren. Deze kunnen worden gevoerd in de vorm van gekookte eieren, kwark, yoghurt of meelwormen.
Ratten worden gemiddeld slechts twee tot drie jaar oud, waarbij een driejarig dier een echte Methusalem is. Gezonde dieren zijn goed gevoed, hebben peervormige lichamen, glanzende vachten en heldere ogen. Ze hebben eetlust en zijn actief. Op deze eigenschappen dient u al bij de aankoop te letten. Vooral de glans van de vacht is een sterke indicatie of het goed gaat met het dier. Tekenen van ziekte zijn plakkerige ogen, loopneus en krassen – dit duiden op parasieten. Ook lusteloze, vaak slapende dieren moeten in het achterhoofd gehouden worden en, indien nodig, aan een dierenarts worden voorgelegd.