zo. jul 14th, 2024
  Elektrische Boiler

  Iedere Nederlander verbruikt dagelijks tot 50 liter warm water. De behandeling is goed voor maximaal 35 procent van het totale energieverbruik van een huishouden – deze waarde hangt ook af van welk verwarmingssysteem wordt gebruikt om het water te verwarmen. Een variant van de warmwaterbereiding is een decentrale, elektrisch bediende warmwaterboiler. Het stroomverbruik van een ketel is vrij hoog, maar de kosten kunnen worden verlaagd als u een paar tips opvolgt.

  Wat is het stroomverbruik van een elektrische boiler per dag?

  Om het stroomverbruik van uw ketel te berekenen, moet u het type model weten. Niet alle boilers zijn gebaseerd op elektrische verwarming, omdat ketels gas of elektriciteit kunnen gebruiken om water te verwarmen.

  Een boiler die elektriciteit gebruikt, kan een boiler of een boiler zijn. Terwijl de laatste het water verwarmt terwijl het er doorheen gaat, slaat een boiler het warme water op. Dit is vooral de moeite waard als u grote hoeveelheden warm water op voorraad wilt hebben. Hoeveel energie uw warmwaterboiler verbruikt, hangt enerzijds af van de opslagcapaciteit en anderzijds van de grootte van uw huishouden.

  Hoe het vermogen en het stroomverbruik van uw ketel met elkaar samenhangen

  Het stroomverbruik van een boiler met vijf liter opslagcapaciteit verschilt natuurlijk van het stroomverbruik van een 120 liter boiler. Als je het exacte stroomverbruik van je cv-ketel wilt berekenen, telt onder meer de opslagcapaciteit. Grotere ketels hebben een groter oppervlak en verliezen daardoor meer warmte dan kleinere modellen. De elektriciteitskosten van een waterkoker met minder vermogen zijn daardoor lager dan de elektriciteitskosten van een 80 liter boiler.

  De bereiding van één liter warm water verbruikt gemiddeld zo’n 0,058 kilowattuur (kWh) aan energie, waarbij een vierpersoonshuishouden ongeveer 160 liter warm water per dag nodig heeft. In zo’n huishouden ligt het totale elektriciteitsverbruik van alle ketels rond de 9,3 kWh per dag. Het stroomverbruik van een ketel is geraamd over het jaar meer dan 3.500 kWh.

  Hebben ketels met nachtstroom de voorkeur boven dagbedrijf? Ketels met nachtstroom werden lange tijd als goedkoper beschouwd dan die met dagstroom. Tegenwoordig is dat niet meer helemaal waar. Het prijsverschil tussen dag- en nachtstroom is flink geslonken en veel elektriciteitsleveranciers bieden helemaal geen nachtstroomtarieven meer aan. Een gecombineerd dag- en nachtstroomcontract kan duurder zijn dan een “normaal” contract.

  Overstappen naar een goedkoper energietarief betekent wel een verlaging van uw elektriciteitsrekening, maar heeft geen effect op het elektriciteitsverbruik van uw boiler. Een zuinigere elektrische boiler aanschaffen heeft wel effect. Kijk daarom vandaag nog op www.eletrische boilers.nl naar een goedkoper alternatief.