do. jun 13th, 2024
  Tosti

  Zonder mijn buurman, wiens pakjes ik regelmatig ontvang, zouden we vandaag waarschijnlijk nog zonder tosti ijzer leven. Dat zou jammer zijn, want onze tost ijzer werkt veel en een leven zonder hem zou zeker mogelijk zijn, maar niet zo lekker. Broodjes zijn op zich al een prachtige culinaire uitvinding. Kom vers, warm en knapperig geroosterd van een sandwichgrill, je wordt een delicatesse voor soulfood.

  Favoriete sandwich: kruisgebakken tussen sandwichpanelen met antiaanbaklaag

  Mijn buurvrouw straalde toen ze het pakketje oppakte en zei alleen maar: “De avond is gered”. Natuurlijk vroeg ik haar wat er zo leuk was aan het pakket. Volgens hun uitstraling dacht ik aan Higheels van Manolo Blahnik of iets dergelijks, maar zeker niet aan kleine keukenapparatuur zoals tost ijzers, contactgrills, wafelijzers of een snack-combinatieapparaat waar alleen het bedieningslampje brandt en helaas niets anders.

  Sinds ik zelf snelle snacks tussen onze sandwichpanelen tover, begrijp ik hun uitstraling. Ik zou nog meer op de hielen van Manolo Blahnik willen schitteren, maar één ding is zeker, dankzij mijn tost ijzer, waarvan het vermogen nog steeds meer dan 750 watt bedraagt, kan ik in elk opzicht zeer snel “hete” hapjes tevoorschijn toveren, zelfs op hoge hakken.

  Wat is de reden van mijn keuze?

  Ik kan niet elk model testen, maar ik maak al een aantal jaar heerlijke broodjes met mijn Krupps tost ijzer. Ik heb geleerd wat belangrijk is. Eén functie is voor mij voldoende omdat ik verschillende andere keukenapparatuur bezit. Toen ik met mijn tost ijzer aan de slag ging, waren er naar mijn mening niet zoveel varianten van interessante 3-in-1 tot 12-in-1 toestellen. Ik vind dit spannend en heb daarom in de tabel die apparaten opgenomen die voldoen aan alle criteria die voor mij relevant zijn.

  Maar er zijn natuurlijk ook toestellen van veel andere bedrijven. Het bedrijf Syntrox * produceert ook interessante tost ijzers met verwijderbare keramische platen. Het materiaal van de behuizing van de meeste leveranciers is plastic of roestvrij staal en veel modellen bieden een baklamp die kan worden gebruikt om te vertellen wanneer de broodjes klaar zijn. Andere aanbieders zijn Cloer*, Emerio, Steba*, Proficool, Bomann* en Clatronic*. Deze fabrikanten verkopen ook goedkopere toestellen, wat ik zou afraden.

  Hoe werkt een tost ijzer?

  Heel makkelijk. Twee zeer hete platen grillen of roosteren het voedsel dat in de sneetjes brood is geklemd. Bij de meeste apparaten zijn de zijkanten gesloten wanneer ze tegen elkaar worden gedrukt en lekken smeltende ingrediënten zoals de onmisbare kaas er niet uit. Het brood vormt een krokante, warme schil rond de vulling. Inhoudelijk kent de verbeelding geen grenzen. Mijn favoriete recept is van Italiaanse origine. De vulling bestaat uit tomatenpuree, pesto, mozzarella en dun geraspte prosciutto cotto en een paar verse basilicumblaadjes.