za. sep 14th, 2024
    Ethereum

    Ethereum heeft zich binnen enkele jaren ontwikkeld tot een waar alternatief voor Bitcoin. Het gaat om veel meer dan alleen digitale middelen. Wat beleggers moeten weten over de crypto-hype. Na Bitcoin is Ethereum de tweede meest bekende cryptocurrency. Strikt genomen is dat fout. Want: De term “Ethereum” betekent niet een digitaal motto, maar een heel systeem gebaseerd op blockchain.

    De cryptovaluta die erin wordt gebruikt, wordt Ether (ETH) genoemd. Ether heeft momenteel een marktkapitalisatie van 385,8 miljard US dollar (per 7 januari 2021; 10:18 uur), waarmee het het op een na grootste digitale activum is – ruim voor Binance Coin (BNB), Tether (USDT) of Solana (SOL ). Net als de rest van de cryptomarkt, heeft Ether onlangs een aanzienlijke prijsdaling meegemaakt. Maar is het momenteel de moeite waard om in Ethereum te investeren? De belangrijkste antwoorden voor beleggers.

    Wat is Ethereum (ETH)?

    Ethereum is een gedecentraliseerd, programmeerbaar systeem op basis van blockchain-technologie. Het kan worden omschreven als een vereniging van onafhankelijke computers die voor eindgebruikers als een gesloten systeem lijkt. In tegenstelling tot Bitcoin maakt Ethereum niet alleen transacties van activa mogelijk, maar ook een verscheidenheid aan andere toepassingen op basis van zogenaamde “slimme contracten”. Dit zijn digitale contracten die zelfstandig tot stand komen onder vooraf bepaalde voorwaarden.

    Ethereum gebruikt zijn eigen cryptovaluta voor activatransacties tussen deelnemende computers: Ether, afgekort tot ETH. Met een marktkapitalisatie van 385,8 miljard dollar is het momenteel de op één na grootste cryptocurrency achter Bitcoin.

    Wie zit er achter Ethereum (ETH)?

    De toen 19-jarige Canadees-Russische programmeur Vitalik Buterin publiceerde in 2013 een whitepaper waarin hij voor het eerst het idee achter Ethereum schetste. Een jaar later werd het project officieel aangekondigd op een Bitcoin-conferentie in Miami. Ethereum werd gelanceerd op 30 juli 2015.

    De Canadese investeerder Anthony Di Iorio, die het project financierde, telt naast hemzelf en Vitalik Buterin nog zes andere mensen in de kring van Ethereum-oprichters: Charles Hoskinson, Mihai Alisie, Amir Chetrit, Joseph Lubin, Gavin Wood en Jeffrey Wilcke. De ontwikkeling van Ethereum is sinds 2014 de verantwoordelijkheid van de non-profit “Ethereum Foundation” met het hoofdkantoor in Zwitserland.

    Hoe heeft de Ethereum-koers zich ontwikkeld?

    Het Ethereum-project begon in 2015 met veel lof van de crypto-scene. In de eerste week van zijn bestaan ​​bereikte de cryptovaluta Ether daardoor een prijs van 2,77 dollar. Na een paar kleine ups en downs, stabiliseerde de ETH koers euro eind 2015 rond de 1 dollar. Tussen januari en maart 2016 steeg de cryptocurrency vervolgens met ongeveer 15.000 procent in waarde.

    In 2017 begonnen de eerste bedrijven te experimenteren met de ‘slimme contracten’ van het Ethereum-platform. Het grote marktpotentieel van de technologie gaf de bijbehorende cryptocurrency enorme prijssprongen. In juni 2017 was een Ether-Coin meer dan $ 300 waard, begin 2018 een indrukwekkende $ 1.380. De koers bleef zich echter in golven ontwikkelen. Want: Het Ethereum-project bevond zich nog in de beginfase. Elke ontwikkelingsachterstand en elk ontwikkelingssucces werd weerspiegeld in de cursusontwikkeling.

    In 2019 stabiliseerde de prijs van de cryptovaluta weer – tussen de 100 en 200 dollar. Sinds begin 2020 wijst de curve voor het grootste deel steil omhoog – ook al zijn er nog steeds grote en kleine verzakkingen. Net als bij de hele cryptomarkt, kwam er na het hoogtepunt in het voorjaar van 2021 een kort dieptepunt voor Ether, wat door veel experts werd geïnterpreteerd als een prijscorrectie. Tegen de herfst van 2021 herstelde de waarde van de cryptocurrency zich dynamisch en bereikte een nieuw record in november: de etherprijs bereikte op 10 november 2021 zijn hoogste punt ooit van 4859,5 US dollar.